Upozorenje

Vijesti

IZ MEDIJA...

PROMEHS u medijima                                                                                                                                    

Projekt PROMEHS u emisiji UČIONICA - RiKanal


                                                

 

Odjel za školstvo Grada Rijeke organizirao je press konferenciju za medije o PROMEHS projektu.
Prenosimo napise i priloge u medijima:
 

https://www.rijeka.hr/predstavljen-projekt-promehs-promocija-mentalnog-zdravlja-u-skolama/

http://rijecanin.rtl.hr/rijecani-predvode-projekt-promehs-o-prevenciji-mentalnih-bolesti-kod-maloljetnika/

https://www.youtube.com/watch?v=FPDRjtFR0dk
 


SA SASTANKA PARTNERA PROJEKTA PROMEHS_13. I 14. SIJEČNJA 2020.

O 4. sastanku partnera održanom u Rijeci, u siječnju 2020., izvješteno je u lokalnim novinama Novi List. U članku je riječ o Učiteljskom fakultetu, domaćinu sastanka, te se opisuje istraživački protokol i provedba kurikula u vrtićima i školama o kojima se raspravljalo tijekom dvodnevnog sastanka.



 



POČETAK PROVEDBE KURIKULA: 18. siječnja 2021.

Početak provedbe kurikula za mentalno zdravlje u Primorsko-goranskim vrtićima i školama započinje 18. siječnja 2021. godine. U siječnju 2021. objavljen je članak u lokalnim novinama Novi list, pod naslovom Provedba kurikuluma mentalnog zdravlja u 17 ustanova Primorsko-goranske županije. Cilj ovog članka bio je potaknuti roditelje da se uključe u projekt. Članak objašnjava cilj i svrhu projekta te ističe da će uskoro započeti provedba kurikuluma u vrtićima i školama. Naglašava ulogu roditelja jer će s djecom na mentalnom zdravlju moći raditi kod kuće, uz pomoć besplatnog priručnika koji su dobili, i stoga podići kvalitetu svog odnosa s djetetom.


 


MENTALNO ZDRAVLJE DJECE I MLADIH TIJEKOM PANDEMIJE: gostovanje u radio-emisiji
Na web stranicama Radio Rijeke 14. studenog 2020. godine objavljen je članak pod nazivom Djeca i pandemija: treba li najmlađe zaštititi od loših vijesti, panike i neizvjesnosti?,  povodom radio emisije Zdravljak u kojoj je kao gošća sudjelovala izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić. Profesorica Tatalović Vorkapić govorila je o tome trebamo li nastojati od djece sakriti svoje strahove i strepnje vezano uz situaciju s koronavirusom, ili je bolje uputiti ih u ono što se događa. Roditelji djece različite dobi moraju se suočiti s brojnim izazovima poput nošenja maski, higijene i socijalne distance, a kako to učiniti i kako reagirati možete pročitati, te poslušati cijelu emisiju na poveznici u nastavku: https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/ep/djeca-i-pandemija-treba-li-najmlae-zastititi-od-losih-vijesti-panike-i-neizvjesnosti/360241/


PROJEKT PROMEHS U MEDIJIMA...
Na web portalu nasakostrena.hr objavljen je članak o PROMEHS projektu koji se provodi u skupini "Leptirići", u dječjem vrtiću Zlatna ribica. Članak možete pročitati OVDJE.

 

PROJEKT PROMEHS U VOX-u

U petak, 17. rujna 2021. u Novom je listu objavljen članak pod nazivom: „PROMEHS i UPSKILLS projekti za psihološku dobrobit i jezične vještine“, a u kojemu su predstavljeni navedeni Erasmus+ projekti. U članku se ističe cilj međunarodnog projekta PROMEHS, a to je izrada, primjena i znanstvena evaluacija Kurikula za mentalno zdravlje te njegov značaj za djecu i mlade, posebice uzme li se u obzir veliki postotak djece koja imaju određene poteškoće s mentalnim zdravljem. Voditeljica projekta za Hrvatsku, izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić osvrnula se na dosadašnji tijek istraživanja i provedbe kurikula - prvu projektnu godinu koja je obuhvaćala edukaciju voditelja projekta iz svake uključene zemlje, izradu kurikula te potom uključivanje ukupno 32 dječja vrtića i škole u Primorsko-goranskoj županiji u samo istraživanje. Nakon dvodnevne edukacije u suradnji sa Agencijom za odgoj i obrazovanje, prva grupa vrtića i škola, njih 15, proveli su aktivnosti PROMEHS kurikula u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama. Osim u vrtićima i školama, i roditelji djece dobili su upute za rad na mentalnom zdravlju kod kuće, a sa odgojno-obrazovnim djelatnicima tijekom provedbe su se održavale i mjesečne supervizije. U lipnju je održana druga dvodnevna edukacija, za  odgojno-obrazovne djelatnike 17 vrtića i škola iz druge grupe, koji su s početkom ove školske godine krenuli s provedbom aktivnosti iz kurikula, a koje će trajati do prosinca ove godine. Rezultati istraživanja projekta PROMEHS biti će prikazani na Nacionalnoj konferenciji početkom 2022. godine, a očekuje se da će provedeni kurikul pridonijeti psihološkoj dobrobiti djece i odgojno-obrazovnih djelatnika. Na kraju, izv. prof. dr. sc. Sanja Tatalović Vorkapić ističe i važnost promišljanja o odnosu međupredmetnih tema u školama i preventivnih programa koje provode, na način da se sve dosad uvedene kurikularne promjene znanstveno evaluiraju.





Završna PROMEHS nacionalna konferencija
NOVI LIST 29.siječanj 2022.g.






 

 
.
 

Dozvolili ste korištenje kolačića na Vašem računalu. Odluku možete promijeniti.